施政報告 2013

行政長官梁振英宣讀了新一年的施政報告,一直想寫評語但沒有落筆。因為施政報告根本沒有內容,只係一份期票。梁不停講知道有問題,而辦法就係開幾個「吹水」局、委員會及專責小組。咁多「梁粉」,吾開多幾個邊到安置得到。至於寫出來的報告,不要說會否實行,連有冇人睇都成問題。感覺三位行政長官的分別:

董建華:有心冇力。相信係有心想香港好,但無執行力。

曾蔭權:冇心有力。佢根本只係打工仔一名,時來運到,水鬼升城惶。幾十年的公務員訓練,我不懷疑他的執行力,但相信他沒有心為香港辦事,只想討好老闆(特首的老闆不是香港人,而是北京)

梁振英:有心有力。不過他的心係向北,我相信他就算冇入共產黨,都係同路人。佢有能力破壞香港的制度,令香港極速融入內地。

讀完施政報告,如果香港無衰退得咁快,我已覺得萬幸。

廣告

2 則迴響

Filed under 評論

2 responses to “施政報告 2013

  1. Every weekend i used to go to see this web site,
    for the reason that i want enjoyment, since this this site conations genuinely pleasant funny stuff too.

    按讚數

  2. 引用通告: 2014 施政報告 | 簡.評論

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s