民望浮雲

梁振英由低民望變高民望,唐英年剛好相反。原因為何?

口才好重要,梁振英講得頭頭是道,文章寫一大堆,演講具感染力。而唐英年一句完整的說話也講不清,演講不是得罪人,就係笑柄(360係經典之作)。

朋友好重要,唐英年的朋友由「腳頭好」、「神的感召」到「課外活動」各種嚇人的說法都講得出,就係講吾出他多年的政績。而梁振英的朋友就少說話,就算講都只話支持他的理念。

女人好重要,唐英年拖延多日都講吾清楚「感情缺失」係點解,有幾多女人和他有「課外活動」,對在傳媒中出現的女人也不公平,沒有男人應負的責任。有關梁振英的新聞傳出,他立即出來澄清,而且任傳媒提問。

女人好重要,唐英年的老婆被問時,以「不是朋友」回答,傳聞中的女仕就左閃右避。而梁振英的老婆就大方和老公接受訪問,傳聞中的女仕更主動係電台接受訪問。

物以類聚,梁振英和唐英年本人如何,我這蟻民點會知。但睇他們身邊的人如何,或可作參考。

絕大部份的香港人無權投票,只可以等睇戲。但誰是主角,誰是配角,現在可能還未定。導演(當然係北京啦,你吾會以為係1200名選委呀)在睇兩位男演員的民望,就算「選特首」係一場戲,都要做得好好睇睇,又點會找一個票房毒藥來演呢?

吾好以為我支持梁振英而反唐英年。我只係睇戲的,不但無權投票,連退票離場也冇得我選。

廣告

發表留言

Filed under 評論

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s