有人辭職,冇人參選

Henry Tang Ying Yen(唐英年)

Image via Wikipedia

梁振英第一個辭職,唐英年拖延多時,終於也辭職了。但需要北京同意的唐,反而比只需特首同意的梁更早離任,是有心留難他吧。

因為宣佈參選便要受相關法律規管,所以梁振英創出「備選」一詞,從他的言行,由寫文章,到會見各界人士,根本係準備參選,在做熱身。

唐英年辭職話要好好考慮,但一直不明確示意,只和權貴會面,不和民間人士會面。雖然平民百姓沒票,但唐本來民意已經低下,還不在意提高民望,讓人感覺坐等黃袍加身。

香港回歸14年,應該早就有普選,等了又等,現在出現「有人辭職,冇人參選」的怪現象。幾時,香港才可以正正常常的來一場選舉。

香港,兩個人辭職,一個「備選」,一個「感情缺失」,冇人參選。

何俊仁、馮檢基都話參選特首。不過小朋友玩「猜皇帝」都吾會以為自己真係可以做到皇帝。佢兩個,鐘意去陪跑,俾佢哋去玩吓啦。

廣告

發表留言

Filed under 評論

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s